Menu Sluiten

De zoutzee parel

Wat is een zoutzee parel en hoe wordt deze gekweekt? In juni hebben wij een bezoek gebracht aan een parelfarm op Bali. Dit was een bijzondere ervaring omdat deze parelfarm de zoutzee parel kweekt. Dit is een vrij unieke soort omdat het kweekproces een lang proces is. Wij kregen een rondleiding van een enthousiaste dame waarbij ze uitleg gaf over het kweken van allereerst de oester en daarna de parel.

Het kweekproces van de zoutzee parel

In het begin van het proces wordt zelfs de oester gekweekt. Na twee jaar in zee te hebben gehangen is de oester groot genoeg om deze te gebruiken voor het kweken van de parel. De oester wordt uit zee gehaald en wordt geïmplementeerd met een steentje uit de Mississippi rivier. Deze stenen worden gebruikt omdat ze in de Mississippi een lange weg afleggen waardoor zij aan het einde van de riviergekomen, mooi rond zijn. Dit is een goede basis voor een parel. Nadat de oester uit zee wordt gehaald laten ze hem een korte tijd liggen waarbij de oester zichzelf opent. Dan wordt er een klem tussen gezet zodat op een makkelijke manier het steentje in de oester kan worden geplaatst. Nadat het steentje ingebracht is wordt de klem er tussenuit gehaald en sluit de oester zich weer vanzelf. Vervolgens wordt de oester in het net weer terug geplaatst in zee.

de zoutzee parel voor sieraden - hullenaar hoofddorp

Na hoelang wordt de oester een parel?

Na ongeveer 2 jaar heeft de oester een parel kunnen vormen die groot genoeg is om te gebruiken voor sieraden. De oester wordt uit zee gehaald en op de zelfde wijze zal de oester zichzelf weer openen en kan de parel eruit gehaald worden. Wanneer de parel uit de oester is gehaald wordt gekeken welke kwaliteit de parel heeft. Alleen bij een perfecte ronde parel zal de oester nogmaals geïmplementeerd worden met een nieuw steentje. De oester kan maar 1 keer hergebruikt worden. Is de oester niet meer her te gebruiken dan zal de oester gebruikt worden voor het parelmoer aan de binnenkant. De totale duur van het kweken van de oester tot aan de parel bedraagt ongeveer 5 tot 6 jaar.