Menu Sluiten

Hoe ontstaan draagsporen op sieraden?

Hoe ontstaan draagsporen op sieraden? In de eerste plaats moet men uw sieraden en de legering waaruit uw sieraden bestaan, meer gedetailleerd bekijken. Sieraden bestaan niet enkel uit zuivere edelmetalen zoals fijn goud, fijn platina of fijn zilver. Anders zouden ze veel te zacht zijn en zou je ze met de (eigen)vingers kunnen vervormen.

Bestendigheid tegen krassen en stoten

Voor de beoordeling van de bestendigheid tegen krassen en stoten, onderzoekt men de hardheid van de edelmetalen. Bij edelmetalen en hun legeringen is de Vickers hardheid van belang. Zuivere edelmetalen bereiken de volgende hardheidswaarde volgens Vickers (fv98N) – fijn goud 999/100: ca.25HV – fijn platina 999/100 ca. 59HV – fijn palladium 999/1000 ca 50HV – fijn Zilver 999/000 ca. 26HV Omdat deze edelmetalen in een onbewerkte staat veel te zacht zouden zijn, worden extra metalen toegevoegd. Dit noemt men legeren. Koper, iridium of wolfram zijn dergelijke metalen die de hardheid van de edelmetaal legeringen duidelijk verhogen. Daardoor bereikt een juweel, afhankelijk van de legering een hardheidsgraad van ca. 80 tot 100 HV. Bijvoorbeeld een traditionele trouwring van 585/1000 heeft een hardheidsgraad van ca. 120 HV De trouwringen die wij nu in de collectie hebben zijn door een unieke technische samenstelling ontwikkeld, die het mogelijk maakt de legering van 20-30% harder te maken. Door deze unieke samenstelling zal uw ring langer de glans behouden en het draaggenot verhogen.

Maak sieraden schoon

Laat uw sieraden regelmatig schoon maken en de zettingen van eventuele edelstenen controleren, dan hebt u jaren lang plezier van uw aankoop.